zasto-ne-mogu-da-srmsam

Zašto ne mogu da smršam?

Počeli ste da trenirate, izmenili ste ishranu, ali višak kilograma je i dalje tu ili ne nestaje brzinom kojom ste očekivali?

Iako su treninzi (sportska aktivnost) i “uvođenje reda” u način ishrane izuzetno korisni za zdravlje, poprilično je uznemirujuće kada vaga ne pokazuje brojeve za koje smo navijali. Ukoliko vam se ovo dešava, postoji velika verovatnoća da neki od sledećih razloga “stoji” zajedno s vama na vagi:

 

1. Ne pijete (dovoljno) vode

Osim što hidrira vaše telo, dokazano je da voda može da pomogne pri gubitku kilograma. Čaša vode pre obroka pomoći će i oko regulisanja porcije, a unos hrane koja je bogata vodom (voće i povrće) zasitiće vaš organizam brže, sprečavajući da pojedete mnogo više nego što je potrebno.

 

2. Verujete da je šetnja do parkinga dovoljna

Šetnja po supermarketu ili centru grada je svakako bolja opcija od one da ne šetate uopšte, ali je ipak daleko od nagovaranja vage da izmeni brojeve. Dnevni minimum je bar pola sata aktivnog vežbanja, odnosno: brzog hodanja, vožnje bicikla itd.

 

3. Jedete previše zdrave hrane

Orašasti plodovi, maslinovo ulje, crna čokolada i sl. jesu zdravija varijanta, ali to ne znači da nemaju kalorije. Na primer, avokado je veoma hranljiv i koristan, ali on ima oko 200 kalorija. Neophodno je kontrolisati unos svih namirnica.

 

4. Radite samo cardio

Uloliko vam je traka za trčanje kao druga kuća, a nikada ne podignete ni gram – ostajete bez jednog od najvažnijih delova ove fitnes-slagalice. Osim što ojačava zglobove (i time sprečava povrede istih), podizanje tegova povećava mišićnu masu i ubrzava metabolizam. Zahvaljući brzom metabolizmu, nastavićete da mršavite i ako prestanete da trenirate (ne i ako u potpunosti prestanete da se krećete i bacite se na brzu hranu).

 

5. Ne jedete ništa pre treninga

Ako redovno trenirate potpuno praznog stomaka, potrebno je da znate sledeće: telo će trošiti mišićnu masu, a ne kalorije koje vam nisu potrebne (jer ih nije ni dobilo). S obzirom na to da upravo mišići i  “skidaju” kalorije,  što više mišićne mase imate – brže ćete se otarasiti one druge. Takođe, imaćete više energije za trening, ako ste prethodno pojeli nešto. Naravno, to ne znači da treba ići u drugu krajnost, pa se prejesti pre samog treninga. To ne treba nikada (osim na proslavama, jer je u takvim prilikama to, izgleda, neizbežno 🙂 ).

 

6. Ne spavate dovoljno

Spavanje je potrebno svima, a pogotovo onima koji pokušavaju da skinu višak kilograma. Potrebna vam je dodatna energija, kako bi telo moglo da izdrži treninge, a ukoliko organizam nema dovoljno sna, to utiče i na njegovu mogućnost da kontroliše apetit: što manje sna, više ćete biti gladni.

 

7. Preskačete doručak

Ovo je definitivno jedna od najčešćih grešaka, za koju su dva (najčešća) izgovora: nemam vremena i nisam gladan. Varenje hrane je najbrže ujutro, a najsporije uveče, što je logično – organizam je umoran. Dakle,  imajte na umu da ljudi koji doručkuju zapravo lakše gube kilograme. Ipak, ne treba ni dohvatiti baš prvu stvar koja vam padne pod ruku ili zapadne za oko čim uđete u pekaru – najpotrebniji su vam proteini i vlakna, da bi organizam bio “zauzet” varenjem narednih nekoliko sati, a vama obezbediti dovoljno energije.

 

8. Jedete ispred ekrana

Da se ne lažemo: ovo radi 80% ljudi. Nema nikakve razlike da li, dok jedete, sedite ispred TV-a, kompjutera ili jednom rukom držite viljušku, a drugom telefon. Pažnja je usmerena na ekran, kako biste se “zabavili” dok jedete. Verovali ili ne, odvajanje vremena samo da biste jeli i posvetili se tome, može da pomogne u količini hrane koju unosite. Ovo, naravno, ne znači da ćete jesti upola manje ako ne jedete ispred ekrana i da je to dovoljno da bi bilo ko izgubio višak kilograma. Naravno da nije tako. Jednostavno, fokusiranost na samo jednu stvar koju radimo i “povezanost” sa hranom pomaže organizmu da je unese onoliko koliko mu je potrebno.

 

9. Ne jedete dovoljno

I ovo je vrlo česta greška. Čuvanje kalorija “za kasnije” znatno oštećuje metabolizam i neće pomoći da brže skinete višak kilograma jer, dok dođe vreme za večeru, toliko ćete biti gladni, da ćete pojesti više nego što vam je potrebno, a uveče je metabolizam znatno sporiji nego tokom dana. Takođe, abnormalno smanjivanje porcija će dovesti do toga da ste konstantno gladni ili da češće uzimate nešto da gricnete između obroka.

 

10. I dalje pijete gazirano

Gazirani napici nemaju apsolutno nikakve hranljive vrednosti. Čak ni gazirana voda. Čak ni ako u nju dodate limun. Organizmu to prosto nije potrebno, nikada, čak ni “da vam proradi stomak” ili “da uzmem malo šećera” (kola). Postoje i druge opcije za ovakve situacije, a vašem telu je, od pića,  potrebna samo voda.

 

Naslovna fotografija: Valerija Aksakova